Batati se odlično kuvaju u celosti. Kada se peku, njihova tanka ljuska se ispupči u hrskavu površinu korice, a unutra ćete otkriti slatku, jastučastu pulpu. Dok je pečenje tradicionalni način pripreme slatkog krompira, postoji bezbroj načina, kako ih pripremiti:

  • prilikom kuvanja celih slatkih krompira probodite ljusku nekoliko puta viljuškom i pecite na 200 stepeni 40-50 minuta ili dok iz njih viljušku ne izvučete lako;
  • pržite slatki krompir narezan na kriške ili kockice u ulju oko 10 minuta;
  • brzo kuvanje s dodavanjem kriški debljine 2,5 cm u posudu s 5 cm kipuće vode; kuvajte oko 12 minuta;
  • kuvamo na pari kriške debljine 2,5 cm na laganoj temperaturi;
  • pripremimo cele slatke krompire za 5-8 minuta u mikrotalasnoj rerni, kada istekne pola vremena, okrenemo ih;
  • ispecite cele slatke krompire u mikrotalasnoj rerni: pecite 4 minuta, a zatim pecite na cca. 200 °C u trajanju od 5 do 10 minuta,
  • pecite na roštilju ili kao ražnjiće 2,5 cm debele kriške 10 minuta ili prerežite slatke krompire na pola po dužini i pecite na roštilju 20 do 25 minuta;
  • naribajte sirove u salate

BATAT S ŠARGAREPOM (super za bebe)

Priprema:

Batat i šargarepu oguliti, oprati i iseći na kockice. Povrće isprati vodom, staviti u lonac i preliti vodom. Dovesti povrće do vrenja i polako kuvati dok ne omekša. Kuvani batat s šargarepom ispasiramo ili izmiksiramo.

Jelu batat s šargarepom dodaćemo kašičicu ulja, promešaćemo i možemo konzumirati.

KUNIĆ S BATATOM

Priprema:

Ogulite batate, operite i narežite na kockice. Kunića iseći na male kockice. Batate operite vodom, stavite u lonac s mesom i prelijte vodom. Dovesti jelo do vrenja i polako kuvati dok ne omekša. Kuvanog kunića s batatom ispasiramo ili izmiksiramo.
Jelu kunić s batatom dodaćemo kašičicu ulja, promešaćemo i možemo konzumirati.

PANGAS (som, rečna riba) S BATATOM

Priprema:

Pangasa izrezati na velike komade. Oguliti batat i narezati na kriške veličine oko 1 cm. U loncu vodu, s malo šećera i komadićem maslaca, dovesti do vrenja i staviti u njega batate. Kuvati dok ne budu mekani.

U tiganju rastopiti maslac, staviti komade ribljeg mesa, posoliti i dodati prstohvat bibera na ribu. Meso lagano propržiti s obe strane dok ne omekša.
Kuvani batat ocediti i posoliti. Na dno posude staviti batate, na njih staviti meso i ukrasiti naseckanim krastavcem i lopticama mozzarelle.
Pangas s batatom poslužiti kao toplo glavno jelo bez drugih dodataka ili tosta ili crnog hleba.

BATATI NA ŽARU NA INDIJSKI NAČIN

Sastojci: komadić maslaca, so, 5 kom. batata, 5 češnjeva belog luka

Priprema:

Batate ne treba oguliti, samo dobro očistiti i oprati. Zatim ih iseći na kolutiće ili kockice. Na takvu istu veličinu kocki ili kolutića iseći šargarepu i beli luk.
Namazati posudu za pečenje maslacem i staviti u nju naseckano povrće, dodati češnjeve belog luka i zapeći u rerni. (Rerna treba da je zagrejana najmanje na 190 stepeni). Peći 40 minuta.

SVINJSKI VRAT NA RUZMARINU OD BATATA

Sastojci: 800 g svinjskog vrata ili kotleta, 5 kašika soli, 5 ​​grančica ruzmarina, 1 kašičica svežeg bibera, maslinovo ulje, maslac.

Priprema:

Oguliti batat i naseckati ga na trake, koje će izgledati poput pomfrita. Nećete ih, međutim, pržiti ili peći u rerni, jer se radi o zdravijem obliku pripreme!
Namazati kalup za pečenje ili pekač maslacem, staviti u njega batate i dobro posoliti. Peći na 220 stepeni oko 40 minuta. Proveriti, da se ne prepeku.
Svinjski vrat pržiti sa svake strane pet minuta, da bi dobio lepu smeđu boju. Pržiti ih slobodno bez masti, ako imate kvalitetan tiganj. Dodati u tiganj grančicu ruzmarina, kako bi meso prožeo mirisom.

PEČENI BATAT NA TIMIJANU

Sastojci: 700 g batata, so, maslinovo ulje, 5 grančica timijana

Priprema:

Oguliti batate i pripremiti pleh za pečenje s papirom za pečenje. Na jednake komade narezani batat posložiti na pleh za pečenje i posoliti, preliti ih maslinovim uljem i dodati grančice timijana. Peći ih u vrućoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

NJOKE OD BATATA

Sastojci: 700 g pečenih batata, 220 g glatkog brašna, 1 jaje, 1 supena kašika maslinovog ulja 1 šoljica svežeg lista spanaća, 1 šoljica ovčijeg sira, 1 supena kašika soli

Priprema:

Očistiti batate i narezati na kockice, kuvati na pari dok ne omekšaju. Skuvane batate izgnječiti, dodati brašno i jaja. Od navedenog materijala pripremiti testo kao za knedle. Podeliti testo na 4 dela, svaki deo valjati u valjušak debljine oko 1 cm. Valjušak narezati na manje komade. Ove komade zatim viljuškom spljoštiti sa obe strane.

KOZJI SIR NA ŽARU S BATATOM I MUSKATNOM TIKVOM

Sastojci: 4 kriške kvalitetnog kozjeg sira, 480 grama slatkih batata, 480 g muskatne tikve, 1 zvezdica anisa, ½ supene kašike meda, 1 grančica timijana, 0,05 litara belog vina, so, mleveni crni biber.

Postupak:

Batate i tikvicu iseći na kockice veličine oko 1×1 cm. Propržiti i doliti vino, dodati timijan, anis, so, biber i pirjati dok ne omekša. Na kraju dodati med. Kozji sir peći na kuhinjskom roštilju (ili rerni sa funkcijom roštilja) dok ne dobije zlatnu boju.
U sredinu tanjira staviti batate i tikvicu, staviti sir na vrh i ukrasiti gustom redukcijom od aceta balsamica, koju možete kupiti i gotovu. Poslužiti uz salatu.

Naš savet: Ko ne voli kozji sir, može ga zameniti bilo kojim komadom ribe ili mesa sa roštilja.

PASTA CARBOBARE SA BATATOM (za 4 osobe)

Sastojci:

500 gr špageta, 3 – 4 kašike maslinovog ulja,1 crveni luk (usitnjen), 2 čena belog luka (usitnjena), 100 gr šunkarice iseckane na kockice, malo slanine iseckane na kockice, 400 gr batata oguljenog i iseckanog na kockice, 250 ml pavlake za kuvanje, pola kašičice kopra, 1 kašika svežeg peršunovog lista (usitnjenog), prstohvat origana (po želji), so, biber, parmezan ili dimljeni sir (naribani)

Priprema:

Stavite špagete da se kuvaju. Na maslinovom ulju propržite crveni luk dok ne omekša.Dodajte beli luk, šunkaricu i slaninu i pirjajte 3 min. Dodajte batat i malo soli i pirjajte 7 – 8 min. Dodajte pavlaku za kuvanje, kopar, peršunov list, origano i malo bibera i kuvajte 1 – 2 min. Špagete prelijte umakom i pospite sirom.

SLANE KIFLICE S BATATOM

Sastojci:

320 gr batata s narandžastim mesom, 40 gr svežeg kvasca, 5,5 dl mleka, 1 kg brašna TIP 850, 1 jaje, 0,5 dl ulja, 30 gr soli, 250 gr maslaca.

Priprema:

Neoguljeni batat kuvajte oko 20 min., odnosno dok ne bude mekan kad ga probodete nožem. Ocedite ga, ostavite da se malo prohladi, ogulite ga i propasirajte. U mleku otpite kvasac, dodajte pire od batata, brašno, so, ulje, jaje i umesite srednje tvrdo testo. Stavite testo na ravnu površinu i razvaljajte ga na debljinu od 0,5 cm. Desnu polovinu testa premažite maslacem i preklopite je levom polovinom. Razvijte testo u pravougaoni oblik na debljinu od 0,5 cm. Preklopite srednju trećinu testa desnom, a zatim i levom trećinom i ostavite ga da stoji 30 min. Razvijte testo u pravougaoni oblik na debljinu od 0,5 cm. Isecite testo na trakice širine 10 cm, a zatim trakice isecite na trougliće. Oblikujte kiflice. Ako želite, možete ih nadenuti komadićem pršute, šunke ili tvrdog sira. Ostavite kiflice da stoje oko 30 min kako bi narasle. Uključite rernu na 200 C i ostavite je da se zagreje. Pleh za pečenje premažite sa malo maslaca ili ulja, poprskajte ih s malo vode i pecite 20 – 30 minuta.Izvadite kiflice iz rerne, poprskajte ih s malo vode i po želji posolite.

SLATKA PITA S BATATOM

Sastojci:

500 gr svežeg kravljeg sira, naribana kora od 1 limuna, malo đumbira sitno naribanog ili u prahu, malo ruma ili arome ruma, 3 – 4 kašike šećera, 2 jajeta, 100 gr suvog grožđa, 1 kg batata sa narandžastim mesom, krupnije nariban, kore za pitu.

Priprema:

U sir dodajte limunovu koru, đumbir, rum, šećer, jaja i suvo grožđe i dobro promešajte. Dodajte batat i još jedanput promešajte. Uključite rernu na 200 C i ostavite je da se zagreje. Posudu za pečenje premažite tankim slojem ulja. Na dno pusude stavite 3 kore, dodajte polovinu nadeva, pokrijte ga s 3 kore, dodajte ostatak nadeva i prekrijte sa 3 kore i premažite ih s tankim slojem ulja.Stavite pitu u rernu i pecite je 30 minuta.

PROJA S BATATOM

Sastojci:

320 gr batata s narandžastim mesom, 2 dl krupnog kukuruznog brašna, 3 dl pšeničnog brašna TIP 400, 2 dl mleka, 1 dl ulja, 1 dl šećera, 2 jajeta, sok od jedne pomorandže, 1 vanil šećer i 1 prašak za pecivo.

Priprema:

Batate ogulite, isecite na četvrtine i kuvajte 15 – 20 min. Ocedite ih i propasirajte.Uključite rernu na 180 ̊C i ostavite je da se zagreje. Stavite sve sastojke u posudu i dobro ih promešajte kako biste dobili žitku masu.Nauljite posudu za pečenje u nju sipajte smesu i poravnajte je nožem. Smesu stavite u rernu i pecite je 40 minuta.

TIRAMISU OD BATATA

Sastojci: 500 gr batata s narandžastim mesom, 1, 2 l mleka, 3 kašike šećera, 1 vanil šećer, 60 ml Amaretta, 200 gr gustina, 4 dl biljne pavlake za šlag ili slatke pavlake, 2 dl crne kafe (jače), 50 ml ruma, 1 pakovanje piškota.

Priprema:

Batate ogulite, isecite na četvrtine i kuvajte 20-ak minuta. Ocedite ih i propasirajte. U 1 l mleka, dodajte šećer, vanil šećer i pire od batata i kuvajte 3 min. Razmutite gustin u 2 dl mleka, dodajte ga u smesu s batatom, dodajte Amaretto uz stalno mešanje kako ne bi nastale grudvice. Kuvajte 3 – 4 minute.Skinite smesu s ringle i ostavite da se ohladi. Umutite pavlaku u čvrst šlag, dodajte ga ohlađenom filu i dobro sjedinite masu.U posudu sipajte kafu, dodajte rum i u tu mešavinu umačite piškote. U posudu za pečenje poređajte red piškota, tanji sloj fila, sloj piškota i tanji sloj fila. Kolač pospite čokoladom u prahu ili odgore naribajte čokoladu za kuvanje.

KREMPITA S BATATOM

Sastojci: 720 gr batata s narandžastim mesom, 2 l mleka, 2 vanil šećera, 200 gr šećera, 2 pudinga s ukusom vanile, banane ili narandže, 200 gr gustina, 2 listića bezbojnog želatina, 5 dl slatke pavlake (ili 2 šlaga u prahu), kore za krempitu.

Priprema:

Neoguljene batate kuvajte 25 min., odnosno dok ne budu mekani kad ih probodete nožem. Procedite ih, ostavite da se malo prohlade, ogulite i propasirajte ih.Stavite želatin u vodu da omekša. U veći lonac sipajte mleko, dodajte šećer, vanil šećer i pire od batata i dobro promešajte.Kad smesa krene da vri, kuvajte 2 -3 minute uz nepresatno mešanje kako ne bi nastale grudvice.Umutite puding prema uputstvu sa kesice, dodajte 200 gr gustina i tu smesu sjedinite s batatom. Kad smesa počne da vri, kuvajte je 4 – 5 min. stalno mešajući kako ne bi nastale grudvice.Sklonite smesu s ringle, dodajte želatin, smesu dobro promešajte i ostavite da se ohladi. Umutite čvrst šlag i dodajte ga smesi s batatom i dobro je promešajte. Na dno posude za pečenje kolača stavite koru, zatim fil i poravnajte ga nožem, pa ponovo koru.Kad se fil ohladi, kolač stavite u frižider da odstoji bar 2 sata. Krempitu pospite šećerom u prahu.

Predlog:

Umesto navedenog pudinga, možete upotrebiti i puding od čokolade, uz dodatak nekoliko rebara čokolade za kuvanje, naribane kore pomorandže i malo ruma. Fil možete upotrebiti i kao nadev za princez krofne.

KOLAČ OD BATATA i GRIZA

Sastojci: 400 gr batata, 1 l mleka, 2 dl vode, naribana kora od 1 pomorandže, 150 gr šećera, 1 vanil šećer, 125 gr margarina, 250 gr griza.

Priprema:

Batate oguliti, iseći na četvrtine i kuvati 20 – ak minuta. Procediti ih i propasirati.U mleku zakuvajte pire od batata, vodu, pomorandžinu koru, šećer, vanil šećer i kuvajte 2 min. stalno mešajući kako se ne bi stvorile grudvice. U posudi otopite margarin, dodajte griz i pržite ga 6 – 7 minuta stalno mešajući kako se ne bi stvorile grudvice. Sjedinite obe smese i kuvajte 3 min., odnosno dok se griz ne počne odvajati od posude. Sipajte smesu u veliku posudu za pečenje kolača, poravnajte smesu vlažnim nožem i ostavite je da ohladi. Kolač ukrasite tankim slojem čokolade u prah ili šlagom.

KREM SUPA OD BATATA (za 4 – 6 osoba)

Sastojci: 700 gr batata s narandžastim mesom, 1 kašika maslaca, 2 čena usitnjenog belog luka, 1 l vode ili goveđa kockica za supu ili kockica od povća, prstohvat kopra, 3 – 4 kašike neutralne pavlake za kuvanje, prstohvat đumbira, svežeg, ribanog ili u prahu, so, biber, malo bundevinog ulja ili pavlake za kuvanje.

Priprema:

Batate ogulite, isecite na četvrtine i kuvajte 20 – ak minuta. Ocedite ih i propasirajte. Otopite maslac i na njemu propržite beli luk. U kipuću vodu ili temeljac dodajte pire od batata, malo soli i kopar i kuvajte 3 – 4 minute. Dodajte pavlaku za kuvanje, đumbir i malo bibera i kuvajte još minut.Nakon što supu sipate u tanjir, dodajte kašiku bundevinog ulja ili pavlake za kuvanje.

BATAT NA MEDITERANSKI NAČIN (za 4 – 6 osoba)

Sastojci: 1 kg batata s belim mesom, 4 – 5 kašika maslinovog ulja, 3 čena usitnjenog belog luka, 1 kašika sušene kadulje, prstohvat sušenog kopra, 1 kašika svežeg, usitnjenog peršunovog lista, so i biber.

Priprema:

Batate ogulite, isecite na kockice i malo posolite. Na maslinovom ulju propržite beli luk i kadulju i pržite 3 – 4 minute. Dodajte kopar i peršunov list i pržite još 1 – 2 min.Dodajte bibera po želji. Poslužite kao prilog uz ribu ili lignje.

ŠPAGETE U UMAKU S BATATOM (za 4 osobe)

Sastojci: 500 gr špageta, 3 kašike maslinovog ulja, 2 čena usitnjenog belog luka, 2 kašike usitnjenog svežeg peršunovog lista, 200 gr šampinjona isečenih na kriške, 150 gr maslina bez košpica, 1 kašika kopra, 700 gr batata s belim mesom, isečenog na kockice,½ kašičice sušenog bosiljka, 1 dl belog vina, 2, 5 dl neutralne pavlake za kuvanje, ⅓ kašičice sušene nane (po želji), so, biber, parmezan ili ribani dimljeni sir.

Priprema:

Stavite špagete da se kuvaju. U dublju posudu stavite maslinovo ulje, beli luk, peršunov list i na tom umaku dinstajte šampinjone 3 min.Dodajte batat i malo soli i dinstajte sve zajedno 3 min.Dodajte masline, kopar, bosiljak, 1 dl vina i pavlaku za kuvanje i kuvajte 2 min. Dodajte još malo soli, bibera i nanu.Špagete prelijte umakom i pospite parmezanom.

Vaše recepte nam šaljite e-mail: info@slatkikrompir.rs ili putem kontakt obrasca.