Batat se vadi od avgusta do oktobra, u zavisnosti od sorte, vremena sadnje i vremenskih uslova, u svakom slučaju pre mraza. Redovno se vadi kada većina korena dostigne tržišnu veličinu (više od 150 g). To se postiže, u zavisnosti od sorte, 100 do 130 dana nakon sađenja. U vlažnom okruženju je preporučljivo ranije vađenje kako bi se sprečio nastanak bolesti. Nakon vađenja batata iz tla korenje treba očistiti od zemlje (oprati) i ostaviti ga oko 3 dana da se suši, kako bi se „izlečile rane“ nastale na korenju prilikom vađenja.

Od jedne biljke možemo dobiti i do 3 kg korena. Međutim, to zahteva savršenu brigu. Realan rod u bašti se može očekivati ​​cca. 1,5 do 2 kg iz jedne sadnice batata.
Koreni batata se mogu vaditi ručno ili mehanički, međutim, treba paziti kako bi se izbegla oštećenja.

Proberite i odvojite oštećene korene, pojedite ih prve, a bolje ostavite za skladištenje. Zaštitite neoštećene korene uskladištenjem na toplo mjesto – u idealnom slučaju 27°-32° C uz visoku vlažnost vazduha  pet-šest dana ili duže, ako koristite hladniji prostor za skladištenje.

Skladištite batat na temperaturi od 13°-16° C. Čuvajte relativnu vlažnost vazduha na 75 do 80 %  tokom čitavog vremena skladištenja, kako korenje ne bi preterano gubilo vlagu. Tokom skladištenja provetravajte skladišta.

Batat pripremljen odmah nakon vađenja ili „novi“ krompir ima ukus skroba, dok onaj, koji odstoji i dozri, postaje slađi, jer se skrob postepeno pretvara u šećer.

Izbegavajte čuvanje/skladištenje batata u frižideru, jer će se sredina stvrdnjavati i dobiće neprijatan ukus.