Ako mislite da su svi batati slični, varate se! Razmislite o jabukama. Postoje desetine različitih vrsta (Golden Delicious, Idared, Red Delicious, Gala, Granny Smith, Topaz, Rubinola, itd) od kojih je svaka drugačijeg izgleda i ukusa.
To isto je i s batatima! Vrste batata se razlikuju po: boji ljuske (žuta, narandžasta, crvena, ljubičasta ili sivobela) boji mesa (bela, žuta, crvenkasta ili narandžasta) teksturi (mekana i vlažna ili suva i čvrsta) obliku (široki do suženi) i ukusu (blagi do vrlo slatki). Postoji više od 400 vrsta batata širom sveta!
Vlažni tipovi s narandžastim mesom su najpopularniji u SAD-u, iako se uzgajaju i druge vrste sa rastućim uzgojem kako bi zadovoljili tržišta ljudske hrane.
„Azijska tržišta preferiraju ljubičastu ljusku, kremasto meso, glatku teksturu, umereno suvi tip, koji je jako sladak kada je pečen.“ Latino tržišta imaju tendenciju da favorizuju suvi tip s belim mesom, koji nije sladak.
Ovde su neke najpopularnije i neobične sorte batata, koje su sada dostupne!
Sledeće vrste su, prema mišljenju stručnjačka, među najboljima. Prosečan broj dana potrebnih za razvoj plodova naveden je kod svake vrste, iako se ti podaci mogu razlikovati u zavisnosti od klime i na kojoj se udaljenosti batat sadio. Odabirom sorti, koje proizvode plodove za 90-100 dana, mogu i baštovani na severu, takođe, uživati u domaćem batatu.